Vergi Dilimleri Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Gelir elde etmeye başlayan herkes, kazancıyla orantılı olarak devlete vergi ödüyor. Farklı gelir seviyelerine göre belirlenen oranlar da vergi dilimlerini meydana getiriyor. Haliyle vergi dilimleri, çalışan nüfusun en çok merak ettiği konuların başında geliyor. Peki vergi dilimleri nedir? Neye göre hesaplanır? 2024 vergi dilimleri neler? Gelin bu soruların yanıtlarına birlikte göz atalım.

 

Vergi dilimleri nedir?

Vergi dilimleri hesaplanırken yıllık gelirler göz önünde bulunduruluyor. Burada gelir vergisinin her dilim için ayrıca uygulandığını bilmekte fayda var. Yıllık toplam gelirinizin karşılık geldiği vergi oranı doğrudan uygulanmaz. Vergi dilimlerindeki gelir limitleri, her kademe için ayrı olarak değerlendirilir.

Güncel vergi dilimleri %15, %20, %27, %35 ve %40 olmak üzere 5 farklı oranda hesaplanıyor. Vergi dilimleri 2024 verilerinde esas alınan oranlar sabit kalırken, gelir limitleri her yıl bir önceki yılın Yurt İçi Fiyat Endeksi üzerinden yeniden belirleniyor. İşte 2024 vergi dilimleri:

  • Yıllık geliriniz 110 bin TL'ye kadar ise vergi oranınız %15
  • 230 bin TL’ye kadar ise 110 bin TL'lik kısmı için 16 bin 500 TL, üzerindeki tutarlar için %20
  • 580 bin TL’ye kadar ise 230 bin TL’lik kısmı için 40 bin 500 TL, üzerindeki tutarlar için %27
  • 3 milyon TL'ye kadar ise 580 bin TL’lik kısmı için 135 bin TL, üzerindeki tutarlar için %35
  • Daha yüksek tutarlarda ise 3 milyon TL’lik kısım için 982 bin TL, üzerindeki tutarlar için ise %40 olarak hesaplanır.

 

Vergi dilimlerinde esas alınan oranlar sabit kalırken, gelir limitleri her yıl bir önceki yılın Yurt İçi Fiyat Endeksi üzerinden yeniden belirleniyor.

Vergi dilimlerini daha iyi anlamak için bir örnek üzerinden ilerleyelim:

Yıllık 500 bin TL geliriniz olduğunu varsayalım. Gelirinizi doğrudan %27’lik vergi diliminde değerlendirmeniz yanlış olur. Zira vergi dilimleri kademeli olarak uygulanıyor. Yani gelirinizin 110 bin TL’lik kısmı için 16 bin 500 TL, 110 bin TL'den 230 bin TL'ye kadar olan kısmı için 24 bin TL, 230 bin TL'den 500 bin TL'ye kadar olan kısmı için 72 bin 900 TL ödemeniz gerekir. Tüm bunları topladığınızda vergi tutarınız 113 bin 400 TL olarak hesaplanır.

 

Gelir vergisi nasıl ve ne zaman ödenir?

Ücretli çalışanların gelir vergileri, maaşlarından otomatik olarak ödenir. Stopaj vergisi olarak gerçekleşen bu kesinti ile vergi ödemesi işveren tarafından gerçekleştirilir. Ücretli çalışma dışında gelir sahibi olanlar için ise ödemeler iki taksit hâlinde yapılır. İlk taksitin mart ayının sonunda, ikincisinin ise temmuz ayının sonunda ödenmesi gerekir. Basit usuldeki ticari kazançlardan kaynaklanan gelir vergileri de iki taksit halinde ödenebilir. Buna göre ilk taksit şubat ayının sonunda, ikinci taksit ise haziran ayının sonunda ödenmelidir. Vergi ödemek için başvurabileceğiniz kurumlar ise şöyle:

  • İkametgâh adresinizin bağlı bulunduğu vergi dairesi
  • İş yeri adresinizin bağlı bulunduğu vergi dairesi
  • Gelir İdaresi Başkanlığı'na bağlı internet vergi dairesi
  • Bankalar

Memurların gelir vergisi ödemelerinde ise farklılıklar var. Kamu çalışanları, her sene ocak ayında %15’lik gelir vergisine tabi tutuluyor. İlerleyen aylarda ücret artışlarının yaşanmasıyla bu oran %20’ye yükseliyor. Gelir vergisi ödemeleri, devlet memurlarının maaşlarından otomatik olarak kesiliyor.

Vergi dilimi nasıl sıfırlanır?

Ücretli çalışanların vergi dilimleri, çalışanın işten ayrılması durumunda sıfırlanabilir. Buna göre işten ayrılarak başka işverenle çalışmaya başlayan kişinin tabi olduğu vergi dilimi sıfırlanır. Ancak aynı işverene ait başka bir iş yerinde işe başlanması durumunda vergi dilimi sıfırlanmaz. Önceki işten elde edilen gelir de hesaba katılarak yeni iş yerindeki gelir üzerinden hesaplama yapılır. Ayrıca askerlik veya emeklilik gibi durumlarda işten ayrılan çalışanın aynı yerde tekrar çalışmaya başlaması halinde de vergi dilimi sıfırlanmaz.

Özetle vergi dilimleri gelir sahiplerinin kazançlarına göre ne kadar vergi ödeyeceklerini gösteriyor. Kademeli olarak uygulanan bu sistem gerek ücretli çalışanlar gerekse ücretli çalışma dışında gelir sahibi olanlar için önem taşıyor. Vergiler hakkında daha fazla bilgi için “Stopaj Nedir? Stopaj Vergisi Nedir? Stopaj Hesaplama” yazımızı okuyabilirsiniz.

 

__________

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Etiketler:
  • Finansal Sağlık

  • Ekonomi