Yapay Zekânın Sesi: Mobil Asistanlar ve Özellikleri

Sanal asistan, dijital asistan veya akıllı asistan gibi alternatif isimlerle de bildiğimiz mobil asistanlar, konuşma dilini işleme becerisine sahip, yazılı/sesli komutlara göre hareket eden ve bu komutları hızlıca yerine getiren uygulamalara deniyor. Bugün hemen hepimiz farklı çeşitlerde yapay zekâ asistanlarından yararlanıyoruz. Sesli mesaj okuma, hatırlatma servisleri, konum servisi, sesli arama gibi günlük işlemlerimiz için yapay zekâ asistanlarına başvuruyoruz. Hep birlikte yapay zekâ sistemlerinin bir örneği olan mobil asistanlara yakından bakalım.

Mobil asistandan nasıl faydalanabilir?

Bugün birçok dijital işleminizi sanal asistanlar aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz. Sesli olarak komut verebildiğiniz bu asistanlar aracılığıyla yapabilecekleriniz:

  • Yapılacaklar listesi oluşturmak
  • Yol tarifi almak
  • Hava durumu almak
  • Haberleri dinlemek
  • Uçuş bilgilerini kontrol etmek
  • Web içeriklerini göz atmak
  • Telefon aramalarını ve mesajları kontrol etmek
  • Takvimi yönetmek

 

En çok kullanılan mobil asistan türleri neler?

Mobil asistanlar, internete bağlanan akıllı cihazlarda bulunuyor ve genelde bulut teknolojisinden yararlanıyorlar. Apple Siri ve Google Asistan dünya çapında yaygın olarak kullanılan mobil asistanlardır. Kısaca bunların temel özelliklerine ve birbirinden ayrıldığı noktalara bakalım.

 

Google Asistan: ‘’Kişisel Google’ınız’’ mottosuyla hareket eden Google Asistan, günümüzde 500 milyondan fazla kullanıcıya sahiptir. ‘’OK Google’’ şifresiyle komut verilebilen Google Asistan; akıllı kulaklıklar, Wear OS cihazları, Chromebook, Android TV, Android telefon ve tablet, akıllı ekran ve akıllı hoparlörlerde kullanılabiliyor. Google Asistan ile yer tarifi almak, hesap yapmak, alarm kurmak, internette aratmak için herhangi bir soru sormak gibi birçok işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

 

Apple Siri: Diğer asistanlara göre daha esprili bir dile sahip olan Siri, yalnızca iOS işletim sistemine sahip cihazlarda çalışıyor. Siri’ye sesli komut vererek kolayca arama yapabilir ve mesaj gönderebilirsiniz. Bunun dışında örneğin geçen yıla ait fotoğraflarınızı görmek istiyor anca galeride uzun uzun gezmek istemiyorsanız, Siri’ye sesli komut vererek hızlıca eski fotoğraflarınıza ulaşabiliyorsunuz. Siri’ye verebileceğiniz sesli komutlarla hava durumunu kontrol edebilir, uygulama indirebilir, istediğiniz müziği çalabilir, haritada nerede olduğunuzu görebilir ve daha birçok günlük işinizi kolaylıkla halledebilirsiniz.

 

Finansal işlerinize yardımcı mobil asistan: Ugi

Ülkemizin ilk bankacılık mobil asistanı Ugi, tüm Garanti BBVA Mobil kullanıcılarına gelişmiş mobil bankacılık desteği sunuyor.

"Maaşım yattı mı?", "Gıda alışverişine ne kadar para harcadım?", "Kredi kartımın son ödeme tarihi ne zaman?" gibi sorularınıza hızlıca cevap veren Ugi'nin desteği ile aradığınız işlemleri bulabilir, kart borcunuzu sorgulayabilir, IBAN'ınızı öğrenebilir ve paylaşmak istediğiniz kişiyle paylaşabilirsiniz.

Ugi, ihtiyacınıza göre, gerekli duyduğu durumlarda sizi hızlıca Garanti BBVA Mobil’e yönlendirerek işleminizi hızlıca yapmanızı sağlıyor. Diğer sanal asistanlardan farklı olarak Ugi’ye komut vermek için uzun cümleler kurmak veya bankacılık kelimeleri kullanmak zorunda da değilsiniz. Örneğin ‘’Altının dolar karşılığı’’ dediğinizde, Ugi sorunuza hızlı bir şekilde cevap verecektir. Ses tanıma teknolojilerinin her geçen gün geliştiği dünyamızda artık hizmet almak çok daha kolay hale geliyor. Sesli ve yazılı olarak iletişim kurabileceğiniz Ugi hakkında detaylı bilgi almak için buraya tıklayın.

Etiketler:
  • İnovasyon

  • Yapay Zeka

  • Dijital Bankacılık

  • Fintech