Yapay zekâyı günlük hayatımızda nasıl kullanıyoruz?

Teknoloji son sürat ilerlemeye devam ediyor. günlük hayatımıza giren yapay zekâ da her geçen gün biraz daha gelişiyor. Hayatımızı kolaylaştıran, işlerimizi daha verimli organize etmemize yarayan, yapay zekâ (AI), sağlık hizmetlerinden eğlenceye, ulaşımdan eğitime kadar çeşitli sektörleri ve modern yaşamın yönlerini dönüştürerek günlük hayatımızın önemli bir parçası haline geldi. Farkında olmadan bile yapay zekânın bize sunduğu avantajlardan yararlanıyoruz… Peki nasıl?

Teknoloji, internet ve e-ticaret platformlarında yapay zekâ neler yapıyor?

Yapay zekâ denince akla ilk gelen sektör elbette teknoloji ve internet. Yapay zekâ, arama motorları, öneri sistemleri, sesli asistanlar, çeviri araçları, spam filtreleri ve sosyal medya algoritmaları gibi birçok çevrimiçi hizmette kullanılıyor. Mesela android cep telefonlarında çalışan Google Assistant, Amazon Echo'da çalışan Alexa, Apple cihazlarında çalışan Siri gibi sesli asistanlar, elinizi kullanmadan sadece sesinizle komut alabiliyor ve size pek çok konuda yardımcı oluyor. Dijital asistanlar, günlük görevleri yönetmenizi, hatırlatıcılar ayarlamanızı, bilgi sağlamanızı sağlıyor. Telefonunuzu şifre girmenize gerek kalmadan yüz kimliğiyle açmak da yine yapay zekâ sayesinde gerçekleşiyor.

Günümüzün alışveriş alışkanlıkları içinde vazgeçilmez bir yeri olan online e-ticaret sitelerindeki gezinme ve satın alma geçmişinize dayanarak bize daha kişiselleştirilmiş öneriler sunan da yine yapay zekânın ta kendisi. Aradığınız ürüne ilişkin yaptığınız aramalar geçmişinizde kalıyor ve böylece söz konusu e-ticaret platformuna tekrar giriş yaptığınızda karşınızda aradığınız ürün veya onunla ilgili diğer ürünler çıkıyor. Yani, hiç ilgilenmediğiniz bir ürünün reklamı genellikle karşınıza çıkmıyorsa bilin ki bunun sebebi yine yapay zekâ! Müşteri davranışlarının analizi, stok yönetimi ve fiyatlandırma stratejileri de aynı şekilde yapılıyor.

Yapa zekânın gündelik hayatlarımızın içinde varlığını iyiden iyiye hissettirdiği daha pek çok alan var. Müzik dinleme uygulamalarında kişiselleştirilmiş çalma listeleri veya sevdiğiniz şarkılar size bu sayede öneriliyor. Online içerik platformları da aynı şekilde, izlediğiniz yapımlara benzer yapımları size sıralıyor. Oyun endüstrisi ise yapay zekâyı daha gerçekçi karakterler, ortamlar yaratmak ve daha zorlu rakipler geliştirmek için kullanıyor.

Ulaşım, otomotiv ve sağlık sektöründe yapay zekânın yeri

Malum, özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar için ulaşım her zaman düşünülmesi gereken bir konu. Trafiği de hesaba katarsanız, gideceğiniz yere varmak için saat hesabı yapmanız gerekiyor. Yapay zekâ işte burada da kurtarıcı! Trafikteki en hızlı rotayı bulmak, yol tarifi vermek, gerçek zamanlı trafik verilerini analiz etmek, yol çalışması veya kaza gibi beklenmedik durumlar hakkında bilgi almak için Yandex, Google Haritalar gibi yapay zekâ destekli uygulamalar kullanılıyor. Sadece ulaşımı değil, yapay zekâ otomotiv endüstrisini de şekillendiriyor. Sürücüsüz araç teknolojileri, otomatik park ve kaza önleme sistemleri gibi pek çok uygulama da yine yapay zekânın nimetlerinden faydalanıyor.

“Özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar için ulaşım her zaman düşünülmesi gereken bir konu. Trafiği de hesaba katarsanız, gideceğiniz yere varmak için saat hesabı yapmanız gerekiyor. Yapay zekâ işte burada da kurtarıcı!”

Yapay zekâ sağlık hizmetlerinde de yaygın şekilde kullanılıyor. Tıbbi teşhis, hastalık taraması, radyoloji görüntüleme analizi, ilaç geliştirme süreçleri ve hastane yönetimi gibi alanlarda büyük bir kolaylık sağlıyor. Örneğin, yapay zekâ kullanan bir sistem hastaların sağlık kayıtlarını analiz ederek belirli hastalıkların gelişme riskini tahmin edebiliyor. Diyabet veya kardiyovasküler hastalıklar gibi belirli durumlar için risk skorları hesaplayabiliyor. Bu da uzun vadede tedavi sürecini büyük ölçüde etkiliyor, haliyle.

Güvenliğimiz de yapay zekâ sistemlerine emanet

Yapay zekâ iş ve eğitim gibi alanlarda da işleri çok rahatlatıyor. Örneğin, bir fabrikada üretim hatlarının optimize edilmesi, kalite kontrolü, talep tahmini ve envanter yönetimi gibi endüstriyel süreçlerde çok işe yarıyor. Eğitim alanında öğrenci performansının izlenmesi, kişiselleştirilmiş öğrenme materyalleri, öğretmen yardımcıları ve sınav değerlendirmesi gibi pek çok noktada yapay zekâ tabanlı uygulamalar kullanılıyor.

Yapay zekânın en önemli kullanım alanlarından biri de güvenliğimiz. Makine öğrenimi algoritmaları ağ trafiğini analiz edebiliyor, anormallikleri belirleyebiliyor ve tehditleri engelleyebiliyor. Bu teknoloji aynı zamanda sosyal medyayı da izleyebiliyor, sahte haberleri tespit edebiliyor ve kimlik avı saldırılarını önleyebiliyor. Yüz tanıma ve davranış analizleri, kredi değerlendirmesi, dolandırıcılık tespitleri, portföy yönetimi ve ticaret stratejileri gibi hizmetler yapay zekâ destekli sistemler kullanıyor. Örneğin, kimliğinizdeki çip ve yüz tanıma sistemleri sayesinde bankacılık işlemlerinizi rahatlıkla gerçekleştirebiliyorsunuz.

Teenager having fun play metaverse VR virtual reality glasses Esport game futuristic neon colorful background, future digital technology NFT game and entertainment

Akıllı Asistan Ugi’yle bankacılık işlemleriniz artık daha kolay!

Bankacılık işlemlerinde yapay zekânın sunduğu avantajlar bununla sınırlı değil elbette. Garanti BBVA’nın yapay zekâ destekli Akıllı Asistan Ugi’yle bankacılık işlemlerinizi, tamamen doğal konuşmaya dayalı olarak ses veya yazıyla gerçekleştirebilirsiniz. Akıllı Asistan Ugi, 200’den fazla konu hakkında size yardımcı oluyor. Gerekli durumlarda sizi canlı destek asistanlarına bağlayarak soru ya da sorununuzu hızlıca çözüme ulaştırıyor. Ugi’ye ulaşmak için Garanti BBVA Mobil ana sayfasında bulunan Ugi ikonuna dokunmanız yeterli! Tek yapmanız gereken gerçekleştirmek istediğiniz işlemi söylemek veya yazmak…

Hazır mısınız? Çünkü yapay zekânın sunacağı avantajlar bunlarla da sınırlı kalmayacağa benziyor. 

Etiketler:
  • Alışveriş

  • Yapay Zeka

  • Dijital Güvenlik

  • Dijital Bankacılık

  • E-Ticaret